perjantai 3. toukokuuta 2013

Pandat tunikahupparissa

Voitin Viljamin Puotiin lahjakortin ja ostin tätä ihanaa (joustavaa ja pehmeää) Pandaa. Jätin kankaan marinoitumaan, koska en oikein keksinyt, mitä tekisin siitä. Pelkkä t-paita olisi ollut tylsää näin ihanasta kankaasta. Sitten tuli Ottobre 3/2013 ja näin siinä Little Elephant hupputunikan. Tein pieniä muunnoksia: lisäsin hihat (Funny Race) ja taskut (Surprise) aarteita varten. Tunika on koossa 92 ja on kyllä sen verran reilu, että menee varmaan myös 98-senttisellekin tai jopa pidempään (huppu tosin jää pieneksi). Punaiset painonapit on mun äidin kätköistä ja limenvihreä resori Kangashamstereista.


Pääsin myös testaileen uutta ompelukonetta. Hulluilta Päiviltä hankittua Singer Symphonieta (7563). Paksut kohdat tuottivat hiukan hankaluuksia, varsinkin kaksoisneulan kanssa. Oli alunperin tarkoitus kaksoisneulata taskunsuut, mutta eihän siitä sitten mitään tullut, kun reunassa sivusauman kohdalla oli 5 kangasta päällekäin. Kone örisi ja luulin jo rikkoneeni sen. Muutenkin on vielä hiukan totuttelua, että mistä otan kiinnepisteen, että saan tikin menemään suoraan. Vanhassa koneessani oli paininjalan alla olevassa levyssä sellanen mitta, jota vasten oli hyvä seurata kankaan reunan etäisyyttä neulasta.

Mietin, että hupun olis voinut vuorata jollain toisella kankaalla, mutta ehkä tunikasta olis tullut kesää ajatellen (toiveajattelua?) liian kuuma niskan kohdalta, jos kangasta olis siellä enemmän.

Lähikuvaa yläosasta. En osaa oikein vielä venyttää tuota resoria kaksoisneulaa varten sopivaksi kantiksi, mutta kyllähän tää nyt menettelee. Hihoissa on vaan kapeet resorit ilman kaksoistikkiä, samoin helmassa.

Kuten kuvasta näkyy aarretaskuihin mahtuu melkoisesti tavaraa. Kesällä ne on varmaan täynnä kiviä ja käpyjä.

    Kuva 1

Taskun teko kuvina: Leikkasin taskun Ottobren Surprisen taskun kaavalla. Saumavarat laitoin muualle paitsi taskun suulle. Resori on n. 3 cm lyhyempi kuin taskun suu ja 3,5 cm leveä.

Saumuroin resorin kiinni taskun suuhun (kuva 1). Saumuroin myös resorin vapaan pitkän sivun siistiksi (kuva 2).

Kuva 2
Kuva 3

Sitten käänsin resorin kankaan oikealle puolelle ja saumuroin resorin sivusauman niin, että taskun sivusauma jatkuu siitä ja resorin reuna tulee kankaan ja resorin sauman yli (kuva 2).

Sen jälkeen käänsin resorin oikein päin (kuva 3) ja ompelin sen suoralla ompeleella  läheltä kankaan ja resorin saumaa kiinni taskun suuhun (kts. legokuva ja kuva 6).

Tämän jälkeen harsin taskun reunan ympäri (kuva 4). Piirsin taskukaavalla pahvista samankokoisen palasen (ilman saumavaroja) ja kiristin taskun harsimislankaa kiristämällä pahvin ympärille (kuva5). Silitin kankaan pahveineen päivineen kummaltakin puolelta, jotta taitos jäisi sievästi nurjalle ilman pahviakin. Kiinnitin taskun tunikaan nuppineuloilla ja ompelin läheltä reunaa(kuva 6).

Tarkoitus siis on, että tasku on hiukan pussilla, ja että resori tekee sen pussituksen. Toki se resori vetää sitten myös itse tunikaa siitä kohti pussille, joten tasku pitää asetella huolella.

Kuva 4
Kuva 5
Kuva 6


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset kommentistasi =)